Ryan Robinson.nl

Ryan Van Esch, deelnemer aan de RIB Rally Rubson Raid Turquoise

Ryan van Esch in de Pers

Rammen over de Rode Zee
Het water van de Rode Zee is, zoals Tom Coronel het uitdrukt, kakvlak. Toch maakt de boot flinke sprongen en klappen op het water, als de autocoureur er met een kilometertje of honderd overheen scheurt. "Gaaf hè," schreeuwt hij in zijn gele helm.

Afbeelding Rammen over de Rode Zee


Na een paar dagen heeft Coronel het racen met een RIB, een forse opblaasboot (zie kader), wel onder de knie.

Maar het ging niet zonder slag of stoot. Het viel me zwaar tegen. Wat een klappen maken die dingen! Ik ben ervan geschrokken. Ik heb zat momenten gehad waarop ik dacht 'het is me te veel, ik kap ermee'. Ik moet volgende week nog een WTCC-race rijden in Macau. Maar opgeven, dat doe je natuurlijk niet. We zijn verslagen door de meidenboot; dat is al erg genoeg.

Coronel is de captain van de Seat-boot, één van de twintig vaartuigen die meedoen aan de eerste Red Sea RIB Rally. De autocoureur is er bij op uitnodiging van Seat, het automerk waarmee hij in het WK voor toerwagens rijdt. Hij heeft de broers Raoul en Jean-Pierre Jacobs - deelnemers aan de Dakar Rally - en Giovanni Asmus, winnaar van het Veronica-programma Roadrun, als teamleden. Met zijn vieren proberen ze hun boot langs de opgegeven waypoints te leiden en aan opdrachten als zwemmen, hardlopen op het strand, waterskiën en quadrijden te voldoen.

 

Het is een teamsport,

zegt de initiatiefnemer en bedenker (en deelnemer) van de Red Sea RIB Rally, Gert-Jan van der Valk. De telg uit de toekanfamilie (Motel Tiel en All Sports Resort Maurik) deed mee aan een RIB-race in Thailand en besloot het idee uit te werken.

Het is te mooi om te laten liggen.

Van der Valk ziet in de RIB Rally een evenement dat verder door kan groeien naar een wereldwijde serie.

 

Het is racen, maar ook navigatie, slimme tactiek en teamwerk. Ik ben overtuigd van de potentie.

Niet alle deelnemers staan even hard te juichen. Daarvoor doet het nu nog even te veel pijn.

Die krijgen geen kinderen meer,

zegt Coronel vol bewondering als de bemanning van de 'meidenboot' bont en blauw langs komt strompelen op een eilandje voor Hurghada.

Die kwam zó hard langs knallen. Hun eierstokken moeten nu ergens tussen hun schouderbladen zitten.

Waar meer ervaren deelnemers oog hadden voor schildpadden en dolfijnen, zag Coronel alleen de vliegende vissen die als zilveren flitsjes naast en in een enkel geval in de boot voorbijschoten.

 

Je moet de golven leren lezen,

doceert Coronel.

Soms denk ik dat ik het door heb en dan beuk ik ineens weer vol in een golf. Na twee dagen racen kwam ik er eindelijk achter dat ik de motor moet trimmen: als ik de hoek verander, zweeft de boot meer op de golven en kan ik harder.

Het zit de autocoureur niet echt lekker dat hij door de dames van boot 14 is verslagen. Maar, gelukkig voor zijn ego, niet alleen hij. De vrouwen finishten als tweede in de Endurance-klasse.

Al die mannen hebben ons onderschat,

zegt bestuurster Katja Trijber.

Wij hebben ervan geprofiteerd dat zij met hun haantjesgedrag fouten maakten. Wij gingen niet voor de winst, maar voor finishen. Ik heb geen risico's genomen - ik ben moeder, heb drie kinderen thuis.

Ongevaarlijk is het niet, de RIB Rally. De schade na vijf dagen racen op de Rode Zee, in de omgeving van Hurghada in Egypte, is aanzienlijk. Iedereen heeft bloeduitstortingen, sneeën en schaafwonden. Eén deelnemer ligt in het ziekenhuis. Een stuk bot uit zijn heup is naar zijn knie getransplanteerd, na een ongelukkige touché met de gashendel. Iemand anders loopt met acht hechtingen onder zijn oog rond, nadat hij met zijn bril op een rand van de boot klapte. Marlijn van der Valk van de meidenboot heeft haar hand gekneusd. Maar ze is een taaie en doet met die (ingetapete) hand gewoon mee aan de zwemwedstrijd. Niet alleen de mensen hebben pijn, ook de boten hebben te lijden. Tubes losgeslagen, een motor eraf gebroken, een boot gezonken; de Red Sea RIB Rally is meedogenloos. Veronica-presentatrice Tamara Brinkman zat in de vrouwenboot, maar niet altijd van harte.

 

Het doet pijn, die klappen. Na de eerste dag wilde ik stoppen. De golven waren vier meter hoog. Ik dacht voortdurend 'nu breek ik mijn nek of mijn rug of de boot breekt doormidden' . Ik heb gehuild, zag het niet meer zitten. Later werd de zee rustiger en ging het beter. En dan is het wel vet gaaf. Je waant je in Miami Vice of een James Bond-film.

Jean-Pierre Jacobs is in de Dakar Rally navigator bij zijn broer Raoul in de auto en doet hetzelfde op de Rode Zee bij Coronel. Hij draagt behalve een helm en een zwemvest ook handschoenen, een bodyprotector en kniebeschermers.

Spierpijn is nog wel het minste. De blauwe plekken zijn erger. En dit.

Hij laat de opengeschuurde blaren op zijn handpalmen zien.

Je zit niet vast met gordels,

legt hij uit.

Te gevaarlijk als de boot omslaat. Je kunt je dus alleen vasthouden, aan een beugel, een stoel of het touw dat over de tube loopt. En dat touw snijdt.

Coronel vloog ook al overboord. Een strak bochtje, zoals met een auto, kan niet met een RIB. Coronel probeerde het toch:

En toen zat Raoul ineens op mijn stoel en vloog ik het water in.

RIB snelle opblaasboot

RIB staat voor Rigid Inflatable Boat. Bij een RIB is de bodem gemaakt van vormvast materiaal ('rigid') als aluminium of polyester. Rondom deze romp is een dikke, luchtgevulde ('inflatable') rand aangebracht, de tube.
De wedstrijdboten, 7,5 meter lang, zijn speciaal gebouwd voor het racen op zee. Golven van vier meter hoog zijn geen probleem. Voor de RIB Rally zijn de boten uitgerust met een buitenboordmotor van 250 pk. De maximumsnelheid ligt rond de 100 km/u.


   
Bron: http://www.ad.nl/ | 06/11/2007
Auteur: Nataschya kayser