Ryan Robinson.nl

Ryan Van Esch, deelnemer aan de RIB Rally Rubson Raid Turquoise

Ryan van Esch in de Pers

Kin vooruit, kijken en gas erop!
UDEN – Ryan van Esch is een bekende Nederlander geworden door het Talpa-programma Expeditie Robinson. De Udenaar kwam in 2003 heel ver en won in 2006 De Strijd Der Titanen. Hij werd vooral bekend in het programma door zijn inzet, oranje zwembroek en 'het bananenconflict'. Titaan Ryan 'ROBINSON' allertijden.

Waar ben je nu mee bezig?
Ik ben mij al een tijd aan het voorbereiden op de Rubson Raid Turquoise. Dit is een zeer zware race in Thailand. De race duurt ruim een week en wordt in teamverband gehouden. De race bevat zeer veel verschillende onderdelen zoals een RIB, jetski en mono ski race. Maar ook zwemmen en hardlopen zijn belangrijke onderdelen. Ik heb mij door middel van een drie tal kwalificatierondes in Nederland geplaatst voor het Nederlandse team.”

Kende je je teamgenoten al?
Zondag 1 oktober was de laatste kwalificatieronde. Je wordt tijdens zo’n ronde in een willekeurig team geplaatst en ik zag dus ook mijn teamgenoten weer voor het eerst sinds de halve finale. Het toeval bestaat dat ons hele team zich heeft gekwalificeerd voor de race in Thailand. Je moet dan mensen die je niet kent meteen vertrouwen. Het uiteindelijke team bestaat uit de vier mannen van ons team en nog één man uit een ander team.”

Is dat moeilijk om iedereen meteen te vertrouwen?
Nee helemaal niet. Dat heeft allemaal erg met je eigen observatievermogen te maken. Als ik aan mensen twijfel ben ik geneigd het zelf in handen te nemen. Maar dat had ik bij dit team helemaal niet. ‘’Iedereen is heel super fanatiek.”

Hoe bereid je je voor op de race?
Toen ik terugkwam van mijn laatste Expeditie Robinson avontuur was ik 19 kilo afgevallen. Ik ben toen onder begeleiding van en bij Lambert de Reuver van Body Style in training gegaan. Hij geeft mij allerlei adviezen op het gebied van voeding, rusten en op welke manier ik moet trainen. Ik train nu al bijna zes weken twee keer per dag.

En hoe bereid je je voor op bijvoorbeeld de werkelijke race?
De mogelijkheid tot training word mede mogelijk gemaakt door All Sports Resort te Maurik. Dit is tevens de organisator van de Nederlandse selectie rondes. Ik heb vroeger mee gedaan aan o.a. jetskiraces en die gingen mij toen goed af. Het viel na dik achttien jaar niet mee die draad weer op te pakken. Het voordeel is wel, ik heb op alle onderdelen al een redelijke ervaring en door hard te trainen probeer ik ze naar een nog hoger niveau te tillen. Ik wil graag op alle onderdelen zo optimaal mogelijk presteren. Er doen ook mensen mee die puur specialist zijn op een bepaald onderdeel, maar ik probeer op alle onderdelen inzetbaar te zijn in het belang van het team.

Hoe ben je op het idee gekomen om aan deze race mee te doen?
Ik hoorde er voor het eerst van via een kennis. Die had vorig jaar meegedaan. Ik dacht meteen na het zien van de foto’s en verslagen op internet, dat is echt iets voor mij en heb mij toen ingeschreven. Op de selectiedag heb ik alles gegeven. Die was deels individueel en deels in teamverband.”

Kunnen we in Nederland de race ook volgen?
Ja, dat kan zeker. De race zal worden uitgezonden op o.a. Eurosport en ook zal er op de RYAN-ROBISON.NL fansite een soort logboek worden bijgehouden met de vorderingen van het ons team. Ook wat de voorbereidingen betreft.

Heb je bij de race ook nog wat aan je Expeditie Robinson ervaring?
Eigenlijk niet. Deze race is echt totaal wat anders. Wel is het heel belangrijk dat je ook bij deze race geconcentreerd bent en karakter toont. Je moet soms gewoon echt heel diep gaan. De race bevat wel een soort survival / bivak onderdeel dus dan heb ik wel wat aan mijn ervaringen op het onbewoonde eiland haha! ‘’Ik hoop alleen wel dat we nu wat meer te eten hebben.”

Kun je ook iets winnen bij de Rubson Raid Turquoise?
Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik heb me daar helemaal niet mee bezig gehouden. Het avontuur en de ervaring zijn voor mij veel belangrijker. Bij Expeditie Robinson hield ik mij daar ook niet mee bezig. In het vliegtuig hoorde ik pas hoeveel de pot was. Het avontuur en de beleving waren uniek. Dat bedrag wat ik toen won was een leuke beloning en uiteindelijk mooi meegenomen, maar meer ook niet.”

Verlang je nog wel eens naar dat onbewoond eiland?
Nee eigenlijk niet. Ik heb daar een hele mooie ervaring gehad maar het is niet zo dat je daar met je gedachten blijft hangen. ‘’In de toekomst speelt het zich af en het verleden is een mooie ervaring’’. Ik heb nog wel veel contact met de andere deelnemers. Door die gedeelde ervaring heb je met een aantal een speciale klik. Als je elkaar aankijkt weet je meteen wat je aan elkaar hebt. Dat mis ik nog wel eens in het dagelijks leven. Mensen leven hier meer langs elkaar heen.”

Verder nog plannen?
Ik weet nog niet wat ik hierna ga doen. Dit is op dit moment mijn doel en daarna kijk ik wel verder. Ook bij deze race is mijn persoonlijke motto weer van toepassing. Kin vooruit, kijken en gas erop!”
   
Bron: | 06/11/2006
Auteur: Steven Vos