Ryan Robinson.nl

Ryan Van Esch, deelnemer Expeditie Robinson 2003

ER 2003 één jaar later

Een jaar na ER, hoe gaat het nu met Ryan

Alweer een jaar geleden, stonden de Expeditie Robinson fans op het punt om kennis te maken met de nieuwe deelnemers van ER 2003. Een van die deelnemers was Ryan van Esch. Meer dan een jaar is er dus verstreken sinds hij op het eiland zat in Maleisië, hoe heeft hij dat jaar beleefd?

 

Vraag: We weten allemaal inmiddels hoe jij je hebt voorbereid op het verblijft op het eiland. Maar als je nu terug kijkt, heb je dan toch niet het gevoel iets over het hoofd te hebben gezien?

Antwoord: Ik had toen en heb nu nog steeds het gevoel dat ik mezelf goed heb kunnen voorbereiden op dat avontuur. Wat wel blijkt, je weet gewoon niet wat je te wachten staat. Het is en blijft moeilijk om je voor te bereiden op "iets" wat komen gaat...maar zeker als je niet weet wat dat ''iets'' gaat zijn!

 

Vraag: Nou kom je terug van de Expeditie, je bent 18 kilo afgevallen, dat moet een hele aanslag op je lichaam zijn geweest? Hoe ben je daar mee omgegaan en hoelang heeft het geduurd voor je weer op gewicht was?

Antwoord: Ik had vooraf nooit verwacht dat dit alles zo'n grote impact kon hebben. Kijk 18 kilo is veel, maar alles wat daar lichamelijk en geestelijk bij komt kijken, maakt het nog zwaarder. Ik heb behoorlijk wat tijd nodig gehad, maar zeker ook genomen om alles weer lekker op de rit te krijgen. 7 maanden na terugkomst was mijn oude gewicht pas weer te zien op de weegschaal en stonden alle puntjes weer op de i-tjes.

 

Vraag: In je promo filmpje voor ER, heb je gezegd dat je een Bourgondiër bent. Is daar wat aan veranderd? Kan je weer alles eten?

Antwoord: Nee... absoluut niet, ik denk dat dit ook ''nooit'' zal veranderen. De gezelligheid in combinatie met lekker eten....wie wil daar nu wat aan veranderen. En yes ik kan eindelijk alles weer eten...mmmmhhhhhh...

 

Vraag: Je bent een sportieve man, heb je na de Expeditie je sport gewoon weer kunnen oppakken?

Antwoord: Sporten is voor mij een belangrijk iets......ik kan ook daar geestelijk heel veel in kwijt. Maar ja aan gezien ik na terug komst geestelijk al heel veel kwijt was :-), was sporten niet echt nummer één op mijn lijstje. Nee grapje....ook dat was echt een onderdeel wat me heel veel moeite en energie heeft gekost om weer volledig op de rit te krijgen.

 

Vraag: Je hebt altijd een goed contact met je familie gehad, is die na ER nog hechter geworden?

Antwoord: In een woord ''JA''. Toen ik na onze ervaring weer contact mocht leggen met het thuisfront, heb ik op dat moment weinig kunnen uiten, terwijl ik daar normaal nooit moeite mee heb....de emoties en de tranen hadden de overhand. Dit heeft een dikke week geduurd. Mijn ouders zijn mijn alles....maar je voelt dat nu pas ''echt'' wat je ouders en familie voor je betekenen en spreek dat nu bewust ook vaker naar ze uit.

 

Vraag: Hoe was je kijk op vriendschap voor ER? Is daar nu iets aan veranderd?

Antwoord: Leuke vraag waarbij ineens de gedachten boven komt van een reactie in het gastenboek tijdens de uitzendingen. Zo Ryan....veel vrienden heb je naast je op de bank. Kijk in mijn ogen kun je ''echte'' vrienden op een vinger tellen en bij hoge uitzondering heb je twee vingers nodig....nou ik heb geluk...en mag twee vingers in de lucht steken. Vriendschap is iets wat ik waardeer en altijd zal blijven waarderen!

Vraag: Door ER ben je toch een Bekende Nederlander geworden. Hoe ervaar je dat? Komen mensen op je af en willen ze een handtekening van je? Word je nu ook uitgenodigd voor feestjes en primaire waar o.a bekend Nederland ook komt?

Antwoord: Ik blijf er voor mijn gevoel wel nuchter onder. Meestal is het superleuk, maar je zal kunnen begrijpen dat het soms ook wennen is dat mensen je waar dan ook aanspreken en om een handtekening of iets anders vragen. Je krijg vaak een blik van herkenning en ook ik zelf denk wel eens...ken ik die nu of...! Maar tot nu toe geniet ik er van en laat het lekker op me afkomen net als de feestjes en primaire. Hier ben ik zeker in het begin best vaak naar toe gegaan, maar nu op dit moment bezoek ik deze eens af en toe zodat ook deze uitjes leuk en bijzonder blijven!

 

Vraag: Je bent zakenman en je hebt je eigen business. Toen je terug kwam van de Expeditie, kon je toen gewoon verder gaan, daar waar je gebleven was? En wordt het werk je nu in de schoot geworpen?

Het woord zakenman....ggggrrrrrr...die uitdrukking heeft de montageploeg mij aangemeten tijdens de montage van de uitzendingen. Kortom zo zie ik mezelf echt niet. Hoe maak je een plaatje van iemand wat niet klopt? Kijk ik ben al 19 jaar een ondernemer die alles zelf met zijn eigen handen van A tot Z heeft opgebouwd. Na mijn terugkomst was het ook op dit vlak niet makkelijk. Ik had moeite met de molen waar toch van verwacht wordt dat je weer instapt. Ik heb uiteindelijk op dit vlak het roer behoorlijk omgegooid en keuzes gemaakt. Hoe de toekomst er nu uit gaat zien...dat is afwachten. Maar waar een wil is, is een weg...zeker zolang die weg gevoelsmatig goed aan voelt...

 

Vraag: Toen de uitzendingen begonnen vorig jaar, had jij er zelf ook nog niets van gezien. Was je niet heel nerveus hoe ze jou zouden neerzetten? Zoals Koot zou zeggen, had je ballen in je buik?

Antwoord: Nee, ik was voor de eerste uitzending zeker niet zenuwachtig...wel voor de tweede uitzending. Ik heb na de eerste pas het besef gekregen van hoe men iemand kan maken en breken, door een bepaalde manier van montage en plaatsing. Gelukkig is na de derde uitzending het plaatje Ryan, één andere en positieve kant op gegaan.

 

Vraag: Na de 1e aflevering, werd je op verschillende fora enorm afgekraakt. Mensen die jou helemaal niet kennen, geven hun ongezouten mening. Hoe vond je dat? Heeft dat psychisch wat met je gedaan? Heb je überhaupt de discussies op de fora gevolgd?

Antwoord: Tja...op sommige momenten kwam dat hard aan. Zeker als je kijk naar hoe bepaalde dingen werden neergezet op de buis. Het plaatje klopte gewoon niet altijd en als je daar dan een reactie op krijgt die niet strookt met de werkelijkheid, is dat even slikken. Maar al snel heb ik die dingen naast me neer kunnen leggen. Ik en de mensen om mij heen weten wie ik ben en wat ik wel of niet kan. In mijn ogen is dat wat telt. En wat de fora betreft... nee die heb ik bewust niet gevolgd.

 

Vraag: Hoe heb jij je voorbereid op de uitzendingen? Heb je alle afleveringen samen met familie en/of vrienden bekeken? Hoe waren hun reacties op het hele gebeuren?

Antwoord: Je kunt je ook daar niet op voorbereiden....zoals ik al eerder zei, persoonlijk viel mij de eerste twee uitzendingen heel zwaar. Wellicht mijn eigen fout door niet stil gestaan te hebben bij hoe men een verhaal gaat monteren. Je leeft met je eigen mooie beleving zoals iedereen deed van de groep. Als je dan tijdens de uitzending die belevingen niet terug ziet, of totaal anders terug ziet, is dat moeilijk te plaatsen. De eerste aflevering heb ik samen met een hele berg familie, vrienden en kennissen gekeken onder het genot van een hapje en drankje in "Het Groene Woud" in Uden. De reacties waren ook toen verdeeld, mensen kennen je en zien dan die beelden....de meeste hadden ook zoiets van mmhh...raar... ben jij dat? Later durft men dan ook pas werkelijk te zeggen, als alles de positieve kant op gaat, hoe men toen echt dacht...

 

Vraag: In februari 2003 begint voor jou het verhaal ER. Na de finale uitzending in december, zat ER er helemaal op.Viel je niet in een enorm gat?

Antwoord: Nee geloof het of niet...maar ER speelt deels nog steeds, wel in mindere mate natuurlijk maar er zijn ook hele leuke andere dingen uit voort gekomen...en nog leuker....er zitten nog hele leuke dingen aan te komen...!

 

Vraag: Naar alles wat je mee hebt gemaakt, zeg je zo weer mee te willen doen. Je hebt heel veel moeten doen om weer de oude te worden. Je weet nu wat het is, waarom dan toch dit alles weer willen doen?

Antwoord: Tja, dat is eigenlijk niet echt te verklaren..! Zelf laat ik ook die gedachten wel eens door het hoofd gaan. Maar toch wint iedere keer de drang naar dat mooie verschrikkelijk zware avontuur...! Ik weet verstandelijk dat het absoluut niet gezond voor je is. Maar ja, als je alles in je leven dient te doen volgens de regels....dan denk ik dat ik later het gevoel zou hebben van.....had ik maar....!!

 

Vraag: Als je als nog mee mag doen aan de All-Stars , wie zou je graag daar bij hebben?

Antwoord: All-stars....zoals je ondertussen weet is die kans tot nu toe aan mijn neusje voorbij gegaan! Overigens heb ik hier een volledig goed gevoel bij....ook dit valt juist op dit moment helemaal op zijn plek. Maar stel: ik zou een dream team zien van o.a Fatima, Gio, Geert, Bjorn, Franka, Jennifer, Pieter, Meintje, Mo, Frank, Peter en Marjolein...Maar dat zou niet eerlijk zijn, dit zijn merendeels mensen van vorig en dit jaar, op drie na dan...Ik heb voorheen bijna nooit gekeken...

 

Vraag: Een jaar naar dato, hoe is het nu met Ryan van Esch? Hoe voel jij je nu? Wat zijn je plannen?

Antwoord: Hoe ik me nu voel? Écht ik voel me super...mijn lijn ligt weer redelijk op koers en dat voelt goed. Ik voel me sterk en ben weer redelijk de oude op vele vlakken. Natuurlijk heb ik ook nog een paar puntjes waar ik aan werk...maar aan jezelf blijven werken is nooit erg en alleen maar goed in mijn ogen! Wat toekomst plannen betreft....ik ben blanco, mijn doel voor nu is bijna bereikt...en wat ik daarna ga doen laat ik nog even helemaal open op wat komen gaat! Ook dat geeft een heel lekker en vrij gevoel ....Yessssssssssssssssssssssssssssss...