Ryan Robinson.nl

Ryan Van Esch, deelnemer Expeditie Robinson 2003

ER 2003

Interview antwoorden

26-09-2003 Uden

 

Vraag: Hoe ben je op het idee gekomen om jezelf op te geven voor E.R2003?

Antwoord: Ik heb de afleveringen van ER 2002 redelijk gevolgd, en had toen zoiets van, dat is nu echt iets voor mij! Per toeval zag ik de oproep voorbij komen tijdens een avondje lekker op de bank, en heb daar dus direct op gereageerd. Normaal mis ik altijd dat soort oproepen, en dus
ook de inschrijvingen. Maar deze keer dus gelukkig niet.

 

Vraag: Wat was voor jou de reden om mee te doen aan E.R 2003?

Antwoord: Mijn reden om mee te doen was absoluut de uitdaging! Ik heb vanaf het moment van inschrijven een doel gesteld. Mocht ik door de selecties heen komen, zou ik dat doel gaan realiseren. Wat dat doel was, ik weet in het dagelijkse leven heel goed wie ik ben, waar ik voor sta en wat mijn principes zijn. Nu was mijn doel te weten te komen of ik in die extreme situatie van E.R., zou blijven wie ik ben en vooral of ik achter mijn principes zou blijven staan. En natuurlijk, hoe reageer ik onder de "HONGER", die zeker aanwezig zou zijn. Ik ben namelijk in het dagelijkse leven een echte borgondier en hou dus van gezelligheid in combinatie met heel veel lekker eten! Kortom, er achter komen waar je grens nu echt ligt.

 

Vraag: Had je verwacht dat je door de selectierondes heen zou komen?

Antwoord: Je weet vooraf niet wat je kunt verwachten. Toen ik in Oostenrijk op 2500 meter heerlijk aan het snowboarden was en een telefoontje kreeg, waarin ik uitgenodigd werd voor de eerste selectie ronde, sprong ik een gat in de lucht en voelde dat heel goed!! Ik ben een gevoelsmens en luister dan ook altijd naar mijn gevoel. Maar nog belangrijker, ik doe er ook dat mee. Je kan wel zeggen, dat mijn gevoel me door de selectie heeft geleid! :-)

 

Vraag: Wat heb je het meeste gemist op het eiland?

Antwoord: Ik heb me vooraf goed voorbereid op het missen van onder andere dierbare. Deze voorbereiding is zeker niet voor niets geweest. Ik heb uiteraard zwakke momenten gehad, maar juist op die momenten denk je terug aan de woorden van die mensen die je dierbaar zijn. En die woorden geven je op het juiste moment weer de juiste kracht om door te gaan! Ook mijn doggie's heb ik moeten missen, die geven je dagelijks een bepaalde blijdschap en vrij gevoel. Dus ik kan gelukkig zijn, dat ik eerlijk en oprecht mag zeggen dat ik dat gevaarlijke element redelijk heb overwonnen!

 

Vraag: Hoe is het om jezelf terug te zien op TV, en komt je eigen belevenis?die is ontstaan tijdens E.R overeen met de belevenis die voor de kijkers "geschapen" wordt?

Antwoord: Het is heel raar om jezelf terug te zien. Ben dan ook heel erg benieuwd hoe alles er in het totaal uit gaat zien. Je eigen belevenis is totaal anders dan die je nu terug ziet. Je Hebt natuurlijk je eigen verhaallijn, maar deze is nu verwerkt in 15 andere verhaallijnen. Je mist voor jezelf of de groep, belangrijke momenten van dingen die zijn gebeurd. Uiteraard is het niet mogelijk om ieder zijn belevenis weer te geven, en de montage geeft soms ook een ander beeld van een gebeurtenis, dan hoe ik/wij deze beleefd hebben.

 

Vraag: Hoe ga je om met de kritiek die je krijgt?

Antwoord: Kritiek krijg je natuurlijk zowel positief als negatief, maar ook uit de negatieve kritiek kun je weer iets positiefs halen. Het is maar net hoe je het bekijkt en ermee omgaat!!! Natuurlijk gaf de eerste uitzending een ongelofelijk negatief beeld van mij als persoon. Maar de meeste mensen prikken daar wel doorheen. Het is gewoon ongeloofelijk hoeveel mensen E.R. volgen en daar mee begaan zijn. Maar van de 100% reacties zijn er 90% meer dan alleen maar positief!

Stel je zou de gehele E.R over kunnen doen, wat je anders doen en aanpakken?

Antwoord: Voor mijn gevoel zou ik niet echt iets anders doen. Er zijn twee dingen waar ik wat meer op zou letten. Ik zou minder vaak mijn nek uitsteken en proberen wat meer dingen voor me houden, die later weer tegen je gebruikt kunnen worden. Maar dat zou dan ook weer betekenen dat ik me anders voor zou doen, of anders zou gedragen en dat is nu net niet wat ik zou willen.

 

Vraag: Wat was je hoogtepunt en dieptepunt tijdens je verblijf op het
eiland?

Antwoord: Mijn hoogtepunten en dieptepunten liggen in dit geval heel dicht bij elkaar. Mijn hoogtepunt was mijn doelstelling bereiken, en met het bereiken hiervan tikte ik ook het positieve dieptepunt aan... weten wat echte honger is!

 

Vraag: In hoeverre ben je als mens veranderd door deze ervaring?

Antwoord: Ik ben nog meer het leven en mijn dierbaren om mij heen gaan waarderen! Ik was daarbij voor mijn vertrek iemand die voor de volle 100% van het leven en de mensen om mij heen genoot. Werken doe ik om te kunnen genieten van het leven, om te kunnen doen wat ik graag wil doen. Na mijn terugkomst had ik zoiets van, ik wil in plaats van 100% voor 200% van het leven gaan genieten. Vandaar dat ik na een wel/niet periode van ruim een jaar, na terugkomst direct de knoop door hakte om één van de ondernemingen te verkopen! Dit om meer rust en vrijheid te krijgen en dus nog meer tijd om te genieten!

 

Vraag: In hoeverre klopt het zelfbeeld met het beeld zoals je door je
medebewoners gezien wordt?

Antwoord: Laten we voorop stellen dat je het nooit voor iedereen goed kunt doen. In grote lijnen maak je mee, wat ook in het dagelijkse leven voorkomt. Mensen beoordelen je in eerste instantie op de buitenkant. Naarmate ze je leren kennen, verandert dat beeld meestal. Natuurlijk kloppen sommige dingen. Ik kan soms dominant aanwezig zijn. Ik ben redelijk recht door zee. Ik ben ook iemand die de spreuk gebruikt: geen woorden maar daden! Al dit soort dingen stuitte, zeker in deze situatie, bij sommige mensen tegen de borst, maar uiteindelijk is het belangrijkste, dat ikzelf weet wie ik ben. En als mensen de juiste interesse hebben, nemen ze ook de tijd om je te leren kennen.

 

Vraag: Wat is je het meeste tegengevallen en het meest meegevallen tijdens
de experience?

Antwoord: Het enige wat je echt verstelt doet staan en mij is tegen gevallen, dat mensen in deze situatie echt heel gemeen en oneerlijk kunnen zijn, of worden. Ik heb mezelf redelijk goed voorbereid en dat is heel belangrijk geweest. Hierdoor zijn er maar weinig dingen tegen gevallen.

Voorbeeld: In het dagelijks leven ben ik een echt bourgondiër. Ik had dan ook het idee dat eten mijn grootste probleem zou gaan worden. Maar door mijn positieve instelling, is gebleken dat ik me daar gelukkig heel goed overheen heb kunnen zetten. Hoewel het op sommige momenten echt wel vanuit mijn tenen moest komen.

 

Vraag: 18 kilo afgevallen in een korte tijd! Welk effect heeft dat zowel
fysiek als mentaal op je?

Antwoord: Ook in het dagelijks leven val ik heel snel af als ik niet regelmatig eet en sport! 18 kilo is erg extreem. Tijdens E.R. merk je dan ook dat je fysiek heel hard achteruit gaat! Mijn probleem was, dat wat ik fysiek verloor, ik er mentaal bij kreeg. Mooi zou je zeggen, maar ook heel gevaarlijk! Je lichaam zegt ineens, tot hier en niet verder. Er zijn momenten geweest dat het licht echt uit ging en ik op de grond weer bij kwam! Na terugkomst heb je echt mentaal redelijk wat problemen, door het afpeigeren van je lichaam! Vooral de onthouding van voedsel, speelt hierin een grote rol. Je krijgt moeite met concentratie en geheugen! Lichamelijk kom je echt heel moeilijk op gang. Het heeft enige tijd nodig om weer een ritme te vinden.

 

Vraag: Wat is je totale ervaring nu je achteraf terug kijkt?

Antwoord: Dit is voor mijn een ongelofelijk geweldige ervaring geweest! Een onbetaalbare ervaring die je maar eens in je leven zult meemaken. Een ervaring, waar je met een ontzettend rijk en leerzaam gevoel uit komt. Ik kan hier weken, nee maanden over vertellen, maar men zal nooit begrijpen wat je bedoelt zolang men dit zelf niet heeft ervaren.

 

Vraag: Zou je als je de kans kreeg nog een keer meedoen?

Antwoord: Dit beantwoord ik met een volmondig, Yes!!!