Log in of registreer jezelf. 20 april 2021, 00:03:17

Auteur Topic: Prutmuziek  (gelezen 21681 keer)

Turbo

 • Gast
Prutmuziek
« Reactie #15 Gepost op: 13 augustus 2004, 10:41:35 »
Celine Dion is vergroeid met Sky Radio... de irritantste zender van Nederland... Gloria is op zich wel ok, maar je moet er niet TE vaak naar luisteren, want zij heeft ook een hoog Sky Radio gehalte...

Soundtrack van Titanic ken ik niet, dus kan ik niet over oordelen.

Offline Globe

 • Junkie
 • **
 • Berichten: 770
 • Geslacht: Vrouw
  • Bekijk profiel
Prutmuziek
« Reactie #16 Gepost op: 13 augustus 2004, 10:47:00 »
Citaat
Sky Radio...


 :S  :S   wat is mis met sky-radio?????

ik zie het al, ik kom hier maar niet meer terug dan

Offline Incurable

 • Junkie
 • **
 • Berichten: 744
  • Bekijk profiel
  • TWO TWO 79 - Old Schoopl Punk Rock
Prutmuziek
« Reactie #17 Gepost op: 13 augustus 2004, 10:55:55 »
Ik wist niet dat de nieuwe Cure zo afgekraakt werd ;)

Het is voor mij ook absoluut geen top-cd. ik heb al eerder aangegeven dat ik Cure 'blind' koop om de collectie compleet te houden, maar tot eind jaren 80 waren ze 'mijn' band. Daarna werd het toch minder met als absolute dieptepunt 'Wild Mood Swings' uit 1996.
Ook na het (meerdere malen) beluisteren van de nieuwe CD kom ik tot de conclusie dat ik de cd uit 96 toch nog slechter was ;)

Mijn grootste kritiek is dat de meeste nummers teveel van hetzelfde zijn, de sound die ingezet werd met Bloodflowers (wel een hele goeie cd) in 2000 hebben ze niet meer los kunnen laten. Daar komt bij dat deze nieuwe cd 'semi-live' is opgenomen. Dus live gespeelt in de studio en alleen wat achtergrond-zang er later ingedubt. Dit kan soms goed uitpakken en soms slecht. Er kan een hele 'intieme' live-sfeer onstaan, maar het kan ook juist een stuk rommeliger klinken dan de bedoeling was. Ik denk dat het laatste bij deze cd het geval is, waardoor de drempel om te gaan luisteren een stuk hoger is.
De nieuwste Cure is in mijn ogen dus niet de slechtste uit de hele collectie, maar komt ook nog niet in mijn top 10 'beste Cure - cd's'.

Maar.... er zijn in deze zelfde periode veeeeeeel betere cd's uitgebracht...
zoals ik al eerder een keer noemde...

Houses of the Mole - Ministry
The greater wrong of the right - Skinny Puppy

Mensen met een Bush antipathy moeten deze cd's echt een keer beluisteren. En natuurlijk is het naast scherpe teksten ook erg strakke en briljante muziek.

Slechte cd's heb ik stapels van, maar ja, wat is slecht....?
Als tiener was ik enorme MUD-fan, heb alle LP's (zelfs een gesigneerde), maar dat was natuurlijk BUT-muziek als je het afzet tegen de muziek waar ik tegenwoordig naar luister. Je leert door de jaren heen ook steeds anders (beter) naar muziek luisteren en haalt steeds meer de nuances eruit.
In die tijd vondt ik MUD een strakke band, tegenwoordig zou ik er niet meer warm voor lopen.

Ik heb eens met een kennis lang zitten filosoferen over luisteren naar muziek.
We hielden (in grote lijnen) van dezelfde muziek, maar het bleek dat we allebei op een heel andere manier naar de muziek luisteren.
Hij luisterde steeds naar het 'geheel', ik probeer toch steeds verschillende instrumenten te onderscheiden (die natuurlijk niet los te zien zijn van het geheel).
Samen maken de instrumenten het nummer, maar afzonderlijk kunnen ze briljante dingetjes laten horen. Een lick op de gitaar of een strakke slagpartij. Een geniale drum-fill of syncopsiche slag, een lekker basloopje etc.
Op die manier blijf je nieuwe dingen in nummers ontdekken.
ik denk dat het toen in dat gesprek wel degelijk uitmaakte dat ik een band speelde en mijn vriend niet. Hij bespeelt zelfs geen instrument. Door zelf muziek te maken (was onze conclusie) leer je ook beter instrumenten onderscheidden in een nummer en blijft het niet 1 geheel (en toch ook weer wel ;)

snappie?
Non illegitimus carborundum!
www.twotwo79.nl

Offline Angel

 • Senior
 • *****
 • Berichten: 2.219
  • Bekijk profiel
  • http://www.xs4all.nl/~angelof9
Prutmuziek
« Reactie #18 Gepost op: 13 augustus 2004, 13:27:04 »
Je snappé.

Ik doe beide. Als muziek gewoon aanstaat luister ik naar het geheel, maar soms als ik écht aan het luisteren ben, met hoofdtelefoon, of als het heel stil is, als je verder niets aan het doen bent en niet wordt afgeleid etc., dan luister ik meer naar individuele geluiden en dan ontdek je inderdaad elke keer wat nieuws. Vooral met muziek die uit vele lagen bestaat zoals Peter Gabriel. Die man neemt geloof ik op met 96 tracks of zoiets, er zijn honderden dingen te horen.
Ik luister ook graag naar de emotie in stemmen, soms kun je echt horen dat een tekst is gebaseerd op een echte levensevervaring  van de zanger(es), dat maakt het dan heel bijzonder.

Maar goed we hadden het over prutmuziek ;)

Sevein, Live is live erg goed (haha) maar op de plaat is er weinig aan. En vooral de laatste CD is echt niet goed.

En Celine Dion en echt vreselijk fout hoor, niet om aan te horen dat gekerm.  :S  

If you can't be a good example then you'll just have to be a horrible warning.

Offline Kuschi

 • Aspirant Junkie
 • **
 • Berichten: 460
  • Bekijk profiel
  • http://www.xs4all.nl/~angelof9/kuschi/blog
Prutmuziek
« Reactie #19 Gepost op: 13 augustus 2004, 13:45:57 »
Ik snap precies wat je bedoelt met instrumenten, Incy. Sinds ik gitaar spel houd ik meer en meer van gitaar muziek. Ik kan uren lang naar Jimi Hendrix luisteren en het wordt niet saai. Ik ben dan ook meer een instrumental mens ipv zang... goede teksten en een mooie emotionele stem is wel belangrijk voor mij maar als er bv een lied is waar op een bepaald moment een erg leuke gitaar solo is, dan vind ik het nog mooier!!! :D

Daarom vind ik het ook zo leuk om met headphones te lopen/fietsen want zo hoor je meestal veel beter al de kleine dingen en de verschillende lagen/tracks van een plaat. Zo kom je pas erachter wat het lied zo mooi maakt. Er zijn mensen zoals Howie Day en Peter Gabriel, die echt gewoon muzikale goden zijn waar je van een nummer houd, van de harmonien, het gevoel erin en dan luister je en luister je en op een bepaald moment hoor je heel subtiel ergens tussen in 8 tonen met een bepaald melodie die juist de harmonien zo versterkt dat ze erg gevoelig klinken. Dan krijg ik altijd kippenvel.

Ik heb het nu niet over langzame muziek... het kan ook echt keiharde rock-muziek zijn, zoals Mars Volta (vroeger "At The Drive-In"), een van mijn favoriete bands. Is een soort muziek waar je je als een grasspriet in de wind... klinkt mischien dom... maar ik voel me altijd erg bewogen door de muziek...

Dus wat ik dan daar tegenover gesteld prut muziek vind, is muziek die ten eerste goedkoop, alleen voor profit, zonder mooie opzet in de charts wordt gegooid. Soms worden die nummers zelfs geschreven door getalenteerde mensen maar worden helemaal verminkt in het productie proces. Ook nummers waarin alles gewoon gesampled is vindt ik niks. Er is wel electronische muziek die wel origineel is maar ik heb het hier ook gewoon over dance nummer etc.

Ik moet wel opbiechten dat er soms wel prutnummers zijn in de charts die ik leuk vind. Gewoon om mee te zingen. O-zone met "dragonstea din tei" is er een voorbeeld van. De tekst slaat nergens op, de jongens kunnen echt niet zingen (alles computer) en de muziek is gesampled. Maar toch vind ik het een grappig nummer. Ik zing zelfs mee. Dus niet alle prutmuziek is slecht.

Dus als ik prutmuziek zeg, dan bedoel ik dus muziek met minder kwaliteit dan de muziek waar ik zelfs graag naar luister.

Welke Titanic Soundtrack bedoelen jullie? Motion Picture Soundtrack? Of de gewone? Ik heb de Motion picture Sountrack (met de muziek uit de film, dus instrumental) en ik vind hem mooi. Ik houd van Ierse volksmuziek :) Maar de gewone soundtrack vind ik niks... sorry... :P Ik houd gewoon niet meer (vroeger wel... :unsure: ) van die Vrouw-zingt-heel-hoog-en-dramatisch-over-liefde-muziek.

Geef mij maar een jonge man met zijn akoestische gitaar :D  :thumbup:

Maar Sevein & Globe, jullie moeten toch niet weg blijven van dit topic. Juist posten wat jullie zelf prut muziek vinden en waarom. Smaken verschillen (gelukkig). :)
« Laatst bewerkt op: 13 augustus 2004, 13:55:37 door Kuschi »
"I never wanted to be a criminal. I always wanted to be a pirate." "Pirates ARE criminals!" "Oh... oops?"

Offline Sevein

 • Elite
 • ********
 • Berichten: 6.380
  • Bekijk profiel
Prutmuziek
« Reactie #20 Gepost op: 13 augustus 2004, 14:07:01 »
Maar dat is het juist....

Ik vind maar heel weinig muziek prut.. en de discussie over wat goede muziek is is voor mij al heel marginaal.....

Als muziek je weet te raken is het goede muziek en dan maakt het geen donder uit of het "goede" of "slechte"muziek is volgens de heersende opvattingen.

dat is de subjectieve (en meest belangrijke) kant van het verhaal...

 
So I play along when I hear that favourite song
I'm gonna be the one who gets it right.
You better know when you're swingin' round the room
Look's like magic's solely yours tonight

Turbo

 • Gast
Prutmuziek
« Reactie #21 Gepost op: 13 augustus 2004, 16:14:58 »
Ik geloof niet dat ik het helemaal met je eens ben.  <_<
Als iets echt slecht is, dan is het ook echt slecht... Frans Bauer is tegenwoordig geaccepteerd (zegt ook wel iets over het niveau van de huidige Nederlander vind ik, dat je hardop durft te zeggen dat je Frans Bauerfan bent, maar goed (hoeveel smileys moet ik hierbij zetten?  :lol:  :D  :rolleyes:  ;) zo goed?)). Ik vind het geen goede muziek, maar begrijp dat er mensen zijn die het leuk vinden.

Maar als je bijvoorbeeld naar Gabberhouse kijkt (luisteren is niet verstandig lijkt me), dan kan ik daar niet van zeggen dat het je raakt (ja, je oren doen er pijn van), en het is ook nog eens slechte muziek, en zo is er vast nog wel meer te verzinnen.

En wat R&B en het maken van covers betreft... mag ook zo in de prullenbak van mij, maar het schijnt (ik blijf me verbazen) andere mensen te raken. Je kan mij niet overtuigen dat Usher mooie muziek maakt, om maar weer een voorbeeld te noemen.  :S

Ik leg het wellicht wat rottig uit, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel.  :rolleyes:
« Laatst bewerkt op: 13 augustus 2004, 16:17:07 door Turbo »

Offline Angel

 • Senior
 • *****
 • Berichten: 2.219
  • Bekijk profiel
  • http://www.xs4all.nl/~angelof9
Prutmuziek
« Reactie #22 Gepost op: 13 augustus 2004, 17:10:53 »
Ik begrijp het precies. Sommige dingen zijn gewoon slecht. Je mag het best leuk vinden, maar daar wordt het niet beter van. Ik denk ook niet dat er iets mis is met toegeven dat sommige dingen gewoon slecht vind of dat je er niks aan vindt...

If you can't be a good example then you'll just have to be a horrible warning.

Offline Kuschi

 • Aspirant Junkie
 • **
 • Berichten: 460
  • Bekijk profiel
  • http://www.xs4all.nl/~angelof9/kuschi/blog
Prutmuziek
« Reactie #23 Gepost op: 13 augustus 2004, 17:29:15 »
Het is ook uiteraard relatief. Er zijn mensen die voelen zich gerakt door Frans Bauer Muziek... en er zijn mensen die vinden Jimi Hendrix prut. Je mag het toch ook zelfs bepalen. Er zijn ook veel soorten muziek die ik niet echt toff vind maar wel in bepaalde siuaties kan het niet zonder die muziek... bv jazz.... als je 's avonds in berlijn in een biergarten zit onder de sterren dan hoord er gewoon live jazz bij... of blues of soul... daar luister ik niet echt naar thuis of in mijn MD-player. Dan heb je nog bepaalde schlagers die wel heel erg fout zijn maar als e in een groep zit is het ontzettend leuk om ze allemaal te zingen.

Zoals ik zei, smaken verschillen, en dat is goed. Zo is het altijd interessant. :) Oh en een prutlied wat ik erg leuk vind is bv: "Belle Perez - Enamorada" Dat is spaans of zo... echte pop-muziek maar ik vind het een lekker zomer nummer :)

« Laatst bewerkt op: 13 augustus 2004, 17:29:42 door Kuschi »
"I never wanted to be a criminal. I always wanted to be a pirate." "Pirates ARE criminals!" "Oh... oops?"

Turbo

 • Gast
Prutmuziek
« Reactie #24 Gepost op: 13 augustus 2004, 18:58:32 »
Ik kan nog genoeg voorbeelden de andere kant op noemen. Ik hou niet van Eric Clapton, The Police, Genesis/Phil Collins en Bob Dylan. Maar ik kan geen argument verzinnen waarom de muziek van deze mensen slecht zou zijn, behalve dat het mijn smaak niet is.

Maar over smaak valt niet te twisten zegt men... Ik zou zeggen... waarover moet je dan twisten... juist over wat wel en niet mooi is, wat wel of niet slecht is volgens mij. Dat je iets leuk vindt, prima... maar er is gewoon heel veel muziek niet goed, hoe leuk je het ook vindt...

Offline Kuschi

 • Aspirant Junkie
 • **
 • Berichten: 460
  • Bekijk profiel
  • http://www.xs4all.nl/~angelof9/kuschi/blog
Prutmuziek
« Reactie #25 Gepost op: 13 augustus 2004, 19:15:12 »
Van Eric Clapton houd ik alleen als hij zijn bek dicht houd. :) Hij is een geweldige gitaar speler en ik houd van de soundtrack voor de film "Rush". Maar als hij zingt, met de blues-pop-achtige muziek, dat vind ik ook niks...
"I never wanted to be a criminal. I always wanted to be a pirate." "Pirates ARE criminals!" "Oh... oops?"

Offline Sevein

 • Elite
 • ********
 • Berichten: 6.380
  • Bekijk profiel
Prutmuziek
« Reactie #26 Gepost op: 13 augustus 2004, 19:22:57 »
Ik zal wat ik precies bedoelde nog iets nader proberen te omschrijven…
Ten eerste valt over muziek smaak niet te twisten dat ben ik geheel en al met iedereen eens.

Waar ik me wel druk om maak, of druk is wellicht een groot woord, is de discussie over goede en slechte muziek… wie bepaalt wat goed is??? En wie bepaalt wat slecht is??
In mijn muziekbeleving en opvatting gaat het vooral om de vraag.. vind ik het mooi??
En dan ga ik me niet druk maken over het feit dat frans bauer niet algemeen geaccepteerd wordt of dat country muziek ook niet door de goegemeente als “goed”wordt ervaren.
Ik vind het mooi..ik vind het leuk om naar te luisteren en daar gaat het in de muziek om.

En wat maakt muziek dan slecht?? Zijn daar algemene toetsingscriteria voor?? Of  wordt de term slechte muziek gebezigd als waarde-oordeel???
In mijn muzieklessen op de middelbare school werd een definitie van muziek gegeven die ging in de trant van “een opeenvolging van klanken”  iig iets heel breeds… de muziekleraar drukte ons op het hart dat alle muziek muziek is… of je het mooi vindt is een tweede vraag.

Als er in een lied meer dan drie accoorden voor komen maakt dat het onderscheid tussen goede en slechte muziek???
Als de melodielijn onvoorspelbaar is maakt dat het beter dan een voorspelbare melodielijn???

Muziekbeleving is zoiets persoonlijks… het is zo prachtig wat muziek met mensen kan doen, het haalt herinneringen op, het troost, geeft rust en onderschrijft je gemoedstoestand.
Het ontroert, maar wekt ook ergernis op…..
Daarom weiger ik te denken in termen van goede en slechte muziek… omdat in mijn beleving dat onderscheid niet gemaakt wordt, zoals ik al eerder zei gaat het mij om het raken en mooi vinden en daarbij let ik niet op of het gabber, smartlap, alternatief , chanson of klassiek is.
Het gaat om de oprechte beleving van de muziek..  zolang er oprecht van muziek wordt genoten is het toch prima???

Om weer wat on topic te komen… R&B vind ik over het algemeen niet mooi, het raakt me niet, het ergert me zelfs….zoals in dit topic genoemd, de in mijn ogen af en toe walgelijke covers die gemaakt worden… ze kunnen me niet bekoren.. maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het wel mooi vinden… prima..

Ik lees bij het posten van mijn bericht het volgende

Citaat
Maar over smaak valt niet te twisten zegt men... Ik zou zeggen... waarover moet je dan twisten... juist over wat wel en niet mooi is, wat wel of niet slecht is volgens mij. Dat je iets leuk vindt, prima... maar er is gewoon heel veel muziek niet goed, hoe leuk je het ook vindt...

Wie bepaalt dan wat goed is??? wat zijn voor jou dan de criteria of iets goed is??? Ik kan me zo voorstellen dat dat voor een ieder anders ligt... waarmee je weer bij de discussie komt of er een algemene goed en slecht beleving kan zijn van de muziek... als die er is zie ik graag de criteria...

Muziek maakt veel los.. dat blijkt maar weer...  even geleden dat ik zo gedreven een stukje heb getikt  
So I play along when I hear that favourite song
I'm gonna be the one who gets it right.
You better know when you're swingin' round the room
Look's like magic's solely yours tonight

Turbo

 • Gast
Prutmuziek
« Reactie #27 Gepost op: 13 augustus 2004, 19:34:25 »
Citaat
even geleden dat ik zo gedreven een stukje heb getikt
Dat dacht ik al...
Met mijn ongenuanceerde mening krijg ik precies voor elkaar waarop ik rekende... gemeen he?  :mrgreen:  :mrgreen:

Maar goed... je hebt niet ongelijk... als je iets wilt toetsen heb je criteria nodig en die zijn bij smaak slecht te geven. Het zijn min of meer algemeen aanvaarde en subjectieve criteria die bepalen wat goede en slechte muziek is, en die zijn niet erg toetsbaar, dat klopt...

Toch denk ik wel dat die te geven zijn... geldt ook voor andere dingen als films, kleding, eten, drinken, enz... (ik vergeet het vast een heleboel) en niet te vergeten mensen (en hun gedrag). Ik moet hierbij erg sterk aan Youp denken, die heeft er een stukje over gemaakt, waarbij hij in ieder geval beweert dat de commercialisering van de wereld niet bijdraagt tot 'goede smaak'. Kan dat nu hier verder niet uitleggen, maar ik ben het wel met hem eens.

Dave

 • Gast
Prutmuziek
« Reactie #28 Gepost op: 13 augustus 2004, 21:00:02 »
In de loop van de tijd verandert de muzieksmaak nog wel eens. Tot 1900 had je voornamelijk klassieke muziek, nu wordt voornamelijk pop gebruikt als muzikaal behang. Eminem vindt ik ook niet om aan te horen, mijn bovenbuurman heeft hem net hard op staan en als je er onder woont is dst niet echt prettig. Mijn slechte CD's verkoop ik bij voorkeur, maar heb nog ergens The seventh One van toto rondslingeren. Howel sommige nummers van Toto en Chicago wel aan te horen zijn (mits niet langer dan drie mminuten). Mijn zus is ook gek van de Kast, vind ik dus ook niks, en Dire Strits mogen ze van mij ook houdenm, hoewel ik weet dat ik nogal wat mensen hiermee op een zeer been tik. Ben ook niet zo'n Prince liefhebber, maar misschine heeft jij wel erg goede nummers die ik niet ken. God wat een klote herrie boven mij @* :ryan:  

Offline Sushi

 • Aspirant Super Elite
 • *********
 • Berichten: 7.855
  • Bekijk profiel
Prutmuziek
« Reactie #29 Gepost op: 14 augustus 2004, 00:31:40 »
Mmm, kan hier niet echt iets over posten, want wat voor de één prut is, is voor de ander supergoed. En over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Niemand kan zeggen dat zijn/haar smaak de enige goede is. kijk, het Smurfenlied vind ik prut, maar er was wel een markt voor, dus wie ben ik dan om te zeggen dat het prut is voor iedereen?? :rolleyes:  
"Welcome to my world of makebelieve
Check your reality at the door...."